Doporučujeme

Toto je komerční sdělení.
iDNES.cz neovlivňuje obsah komerčních sdělení a není jejich autorem.

Porubské školy vaří zdravěji a vycházejí vstříc dětem s dietami

Když hovězí polévka, tak z hovězího masa, a když bramborová kaše, tak jedině z brambor. Tak by se dala shrnout základní idea, podle které porubské školy a školky vaří.
Školy a školky vaří co nejvíce z čerstvých potravin a dětem obědy chutnají.

Školy a školky vaří co nejvíce z čerstvých potravin a dětem obědy chutnají. | foto: Prokop Jirsák

„Chtěli jsme, aby děti dostávaly moderní a zdravou stravu. Z tohoto důvodu se snažíme zajistit, aby kuchařky vařily co nejvíce z čerstvých potravin a především nevyužívaly nejrůznější sypké směsi. S těmi se děti v  jídelnách už nesetkají. Jsem rád, že se nám to podařilo a děti ve školách a školkách dostávají zdravější, kvalitnější a chutnější jídlo než v minulosti,“ uvedl místostarosta Jan Dekický. 

Používání čerstvých potravin je ale jen jednou z věcí, tou další je, že porubské kuchyně ve školách a školkách jsou připraveny vyjít vstříc i rodičům, jejichž děti mají nejrůznější dietní omezení. „Už v minulých letech mnoho školských zařízení vařilo bezlepkovou či jinou dietní stravu. Vždy ale záleželo na ochotě ředitelek a především kuchařek, zda taková jídla budou dělat. Vzhledem k tomu, že dětí, které mají nejrůznější omezení, neustále přibývá, chtěli jsme, aby i další školy byly schopny vyjít rodičům vstříc. A to se nám podařilo,“ poznamenal Jan Dekický.

Děti s celiakií si v porubských školách mohou pochutnat i na špagetách.

Pro děti s alergií na potraviny vaří ve školách i školkách speciální jídla. | foto: Martin Otipka

Kuchařky ze všech školských zařízení proto prošly školením, které pro ně městský obvod připravil ve spolupráci se Střední školou gastronomie, turismu a lázeňství AHOL. „První kurz se uskutečnil na jaře a byl určen pro kuchařky ze školek a zúčastnilo se ho dvacet lidí. V létě jsme pak proškolili kuchařky ze základních škol. Další kurz připravujeme v průběhu podzimu,“ řekl místostarosta. O kurzy byl obrovský zájem. „Musím ocenit, že k tomu školy a školky přistoupily tak aktivně. Jídelny vaří už teď velmi dobře. Na rozdíl od jiných měst nemáme problém s tím, že by velká část rodičů neměla o školní stravování svých dětí zájem. Proškolením personálu ale chceme kvalitu posunout ještě na vyšší stupeň, aby děti jedly jídla z čerstvých a kvalitních surovin, což je trend, který se v současné době celosvětově prosazuje. Slibujeme si od toho i to, že do jídelen přilákáme i ty děti, které zatím stravování ve školách nevyužívají,“ dodal Jan Dekický.

Kuchařky všech porubských školních i předškolních zařízení prošly kurzy, kde se...

Kuchařky v porubských školních jídelnách připravují několik dietních jídel denně. | foto: Prokop Jirsák

Informace, které získaly na kurzech, se školní zařízení postupně snaží zavádět do praxe. Z čerstvých surovin se vaří v maximální možné míře ve všech školách a školkách, prosazuje se i rozšíření možností dietní stravy. Například v mateřské škole na ulici Jana Šoupala připravují několik různých dietních jídel denně. „Máme devět dětí s dietními omezeními. Je mezi nimi jeden celiak, další mají alergii na mléko, ryby, ořechy nebo čočku. Denně tak vaříme až čtyři druhy dietních jídel,“ řekla vedoucí školní jídelny Marcela Zahradníková.

A jak takové vaření vypadá? „V kuchyni máme velkou tabuli, kde jsou vypsaná jména dětí s dietami. Kuchařky si každý den zjistí, kdo z nich je ve školce a podle speciálních receptů jim připraví jídlo. Všechno to skloubit je složité, ale chceme rodičům vycházet vstříc,“ dodala Marcela Zahradníková.

Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus

Nejčtenější